Apr 24, 2011

T'lajak perahu bleh d'undur...t'lajak kata cepat2 ISTIFAR.....

 Kadang2 kite igt s'tiap yg ade dlm fb ni btul dn patut kite kongsi b'sme. Maka kite yg kdg2 daif dn singkat agama ni ikutlh sebar2kn maklumat konon nk b'amal smbil m'bantu kwn2 yg lain..

Rupa2nye mesej yg kite smpaikn 2 slh plk....

Nasib baik perasan...tp mane yg dh bce 2 cepat2 ler B'ISTIFAR....

Kat bwh ni mesej yg tlh salah p'yampaian nye.....

 

Jom semua baca..=)

oleh LoVe ShAwL CoLLeCtIoN pada pada 19hb April 2011 pukul 8.51 ptg
SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!!
Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”
Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”
Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”
Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”
(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12)
Kepada rakan2 ku yang merokok, moga kita tidak rasa tersinggung hati dengan hadis ini - B.B.Bangi.
Kongsi
  • 12 orang menyukainya.

    • Ciksue Mohd semoga perokok2.... insaffff...
      Rabu pada pukul 8.25 pagi

    • Irma Shamira nk share........
      Rabu pada pukul 9.13 pagi · SeorangSedang Memuatkan...

    • Muhammad Za'im Mohamad Yusoff
      salam wbt. saya terpanggil untuk menegur kita semua bahawa status kenyataan yang dikatakan hadis ini ternyata tiada berasas.

      rujukan : http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15249&postdays=0&postorder=asc&highlight=hadi...s+tembakau&start=15

      kita minta perlindungan daripada orang yang berdusta atas nama baginda Ar-Rasul SAW

      Dari Ali bin Abi Thalib radhiyallahu’anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Janganlah kalian berdusta atas namaku. Sesungguhnya barangsiapa yang berdusta atas namaku, maka dia akan masuk neraka.” Dalam riwayat Bukhari, “Hendaknya dia masuk ke neraka.” (HR. Bukhari dalam Kitab al-’Ilm, dan Muslim dalam Mukadimah Shahihnya, lihat al-Jam’u Baina ash-Shahihain, hal. 8 )

      saya bersangka baik, kemungkinan besar, penyebar note ini terlepas pandang. harap selepas ini kita berhati-hati. lebih selamat, rujuk dahulu kepada para ustaz. paling tidak, pastikan ada rujukan daripada kitab-kitab muktabar dari sumber yang sahih yang ada perawinya seperi riwayat Muslim, riwayat Bukhari dan sebagainya.

      astaghfirullah. moga Allah swt ampunkan kita semua insyaAllah
      Lihat seterusnya..

      Rabu pada pukul 4.30 ptg

    • Nur Elina sy baru ingt nk share, nsb baik smpt bce link yg diberikn saudara za'im. so, kpd tuan pnye page, eloklah kalu delete note yg ni, cuz nanti ramai plak org yg share, sbb content die mmg la baik, tp hadith tu palsu, jd berdosa plak kite sebarkan nnti.
      Rabu pada pukul 6.11 ptg

    • Raja Zul
      saya bknnye kuat sgt imannya..tp sya paling benci manusia yg suka mngubah kndungan hadis dan al-quran..
      knapa anda prlu mngubah kndungan sesuatu ayt juz untk mnasihat org lain...x thu ke p'buatan tu slh..klo rmai yg p'cayekn hdis yg anda tul...is tu...x rse bslh ke...klo nk gne hdis2 ni...jruk la kitab muktabar,,kitab2 hadis sahih,,jgn gne kitab hadis anda sndri...
      nasihat je,,jgn mara ae..
      peace no war,,we are muslim right??
      Lihat seterusnya..

      Rabu pada pukul 10.02 ptg

    • Raja Zul rjuk*
      Rabu pada pukul 10.03 ptg



      ** Jd sma2 lh kite b'istifar yer....dn uat penulis nota ni
       
       
      aqu mohon maaflh yer sbb dh siarkn pd tman2 aqu....
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

1 comment:

  1. singgah bc n3 d sini...

    singgah2 la disini

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete